Gerincproblémák – gerincdiagnosztika

SmartSeat – az okos irodaszék

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Most folytatjuk a gerincbántalmak diagnosztikájával kapcsolatos előző cikkünket.

A következő képalkotó diagnosztikus eszköz a CT (Computer Tomographia).

Ez a módszer is a „sima” röntgennel azonosan röntgensugárral dolgozik azzal a különbséggel, hogy ez az eszköz rétegvizsgálatot biztosít, azaz szeletsorozatot készít pl. a gerincről az előző cikkben említett transzverzális módon: a sugárirányra merőleges síkban.

Ennek az eszköznek az az előnye, hogy akkor is elvégezhető, ha az MRI alkalmazására nincsen lehetőség (páciens extrém mértékben túlsúlyos, pacemakerrel rendelkezik, klausztrofóbiás). Optimális eszköz akkor is, ha műtét után ellenőrizni szeretnék az implantátum helyzetét, körülötte lévő csontosodási folyamatokat.

A CT-nek van egy kontrasztanyagos verziója is, ez a Myelographiás CT vizsgálat. A gerinccsatornába a dúrazsákba fecskendeznek jódtartalmú kontrasztanyagot, melyet követ a réteges röntgenfevétel.

Akkor indokolt a páciens szemszögből is bonyolultabb CT felvétel, ha épp a dúrazsákot, ideggyököt érő nyomás indokát szeretnék feltárni, illetve ez utóbbi feltérképezése szükséges gerincdeformitás miatt, vagy az implantátumról még pontosabb kép szükséges.

A jód miatt az arra érzékenyek esetén ez az eszköz kizárt, illetve véralvadásgátló használata esetén sem alkalmazható.

A következő eszköz a csont kóros anyagcsere-folyamatainak feltárására alkalmas csontszcintigráfia, csontscan amely gammasugarat kibocsátó technécium 99-es foszfát izotóp intravénás beadása után történik. Az izotóp a rákos sejtekben felhalmozódik és a beadását követő 2-3 óra elteltével gammasugarat érzékelő kamerával készülnek felvételek. Ezáltal a módszer által jobban kirajzolódik a röntgensugaras eszközhöz képest a kóros elváltozás. Az izotóp beadását követően elfogyasztott 1 liter folyadékkal már a be nem épülő izotópmennyiség távozik a szervezetből, majd 24 órán belül teljesen kiürül az izotóp, páciens számára fájdalmatlan vizsgálat, szövődményhez nem vezet, a szoptatást is legfeljebb csak 24 órára kell felfüggeszteni. Kontraindikált természetesen terhesség esetén és a vizsgálat napján terhes nővel, kisgyermekekkel való találkozást is kerülni kell.

Amellett, hogy nagyon érzékeny módszerről van szó, mégsem teljesen vezet eredményre, mert a pontos okra nem lehet belőle következtetni, sokfajta betegség okoz hasonló tüneteket.

A gerincgyógyászatban sokszor kért vizsgálat a neurofiziológiai vizsgálat: ENG (idegvezetési sebessé mérése), EMG (tűelektródákkal végezhető izomfunkciómérés), melyet főként gyöki eredetű vagy ideget érő nyomás, idegkárosodás okok feltárására szolgál.

A Spinal Mouse (gerincegér) olyan biomechanikai mérőeszköz, amely működése elektromágneses impulzusváltozásokon alapul. Ezzel fel tudják mérni a gerincizmok állapotát, gerinc mozgékonyságát, görbületét, porcok, csigolyák állapotát.

A szakasszisztens számítógépegérhez hasonló eszköz görget végig a gerincen és rövidhullámú rádiójellel továbbítja a készülék a számítógépre az adatokat, amelyet egy szoftver értékel ki. Nagyon előnyös jellemzője az diagnosztikai eszköznek, hogy mind fekve, mind állva mind mozgásban, dőléssel, terheléssel együtt alkalmazható.

A Dexa-vizsgálat a csontsűrűség és a csont ásványi anyag tartalmáról való információkat szerezhetünk be. A készülék két villanásszerű, kettős energiájú röntgensugarat bocsát ki abszobtiometriás eljárással.

A két cikkünkben bemutatott diagnosztikai eljárásokkal való találkozást a legjobban úgy kerülhető el, hogy a mozgásszegény életmód feladása mellett a „SmartSeat” irodai széket választják. Ez a legújabb fejlesztésű szék egyénre állítható részeivel, érzékelői révén számítógépes visszajelzések alapján történő azonnali testtartáskorrekciós lehetőséggel hozzájárul ahhoz, hogy az aktív ülésidő alatt a legtöbbet lehessen tenni a gerincbántalmak elkerülése érdekében.

_____________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)