Ergonómia a bútorok területén


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

A bútorozás egyidős az emberiséggel, fokozatosan alakultak ki ennek különböző kultúránként az eltérő megjelenései.

Na de mit is jelent a kultúra? E szó a latin colo, colere = művelni igére vezethető vissza. Amögött, hogy mit lehet művelni, az egész társadalmat átjáró közgondolkodás áll, a gondolkodás pedig egy értékrendszeren alapul. Az értékrendszer arra szolgál, hogy az élet bizonyos elemeinek kisebb és nagyobb jelentőséget tulajdonítsanak és annak alapján hozzanak bizonyos kérdésekben döntéseket. E döntések sorozata és egésze pedig megjelenik a külvilág tárgyaiban, így a bútorok világában is.

Ebből az következik, ahhoz, hogy a bútorok területén ergonómiáról beszélhessünk, meg kellett jelennie az ergonómiát értéknek tekintő gondolkodásnak.

Tekintettel arra, hogy a cikksorozat eleje kissé ködbe veszik az olvasó számára, felidézzük, hogy mit is jelent az ergonómia.

Az ergonómia olyan tudományág, amely az ember, a gép és a munkakörnyezet kapcsolatát vizsgálja. A meghatározásból következik, hogy a munkakörnyezetnek alapvetően létre kellett ahhoz jönnie előbb, hogy kialakulhasson az e környezetre reflektáló tudományág (mert az ember nyilván adott és nem új tényező).

Annak révén, hogy az emberek javarésze munkahelyi környezetben tölti az idejének egyre nagyobb részét, felértékelte e tény következtében fellépő egészségi állapotra veszélyes körülmények kiküszöbölését érintő kérdéseket.

Az ergonómiának a termék- és szoftver-ergonómia melletti területe a munkafolyamat-ergonómia, amely a köztudatban jelenti csak az ergonómiát. E területhez tartozik a bútorok ergonómiája, amely felöleli az irodai berendezések valamennyi berendezési eszközét.

Kevesen gondolják, hogy a bútorok ergonómiája már ott kezdődik, hogy a helyiségben való emberegészség-központú elhelyezését jelenti. Ez nem egyenlő a zsúfoltsággal, az csupán fizikai kérdés, inkább pont a zsúfoltságon túli szempont az optimális elhelyezés.

A zsúfoltság már első pillantásra feltűnik és a mindennapokban azonnal jelentkezik a negatív hatása. Ki szereti napi szinten kerülgetni a bútorokat, beütni magát minden egyes kisebb helyváltoztatás alkalmával az asztalsarkába? Ezek ismerős napi bosszúságok, amelyek az emberben hosszú távon összeadódnak és egy pillanatban eszkalálódva robbanásközeli helyzetbe juttathatják a munkavállalót, de minimálisan tartósan csökken a teljesítmény.

Ha a zsúfoltságot eleve kiküszöböljük, már jobban szembetűnnek azok az igények, amelyek a bútorokkal szemben jelentkeznek egy munkakörnyezetben. Mindenekelőtt az adott munkával kapcsolatos igényeket kell felmérni és azt követően kell a még megmaradott igényterületen az emberi egészség szempontjait érvényesíteni. A designkérdések csak ezt követően jöhetnek szóba, azaz a formavilágot alá kell rendelni a praktikus és egészségügyi szempontoknak.

Az ergonómikus szempontból megfelelő és stílusos irodaberendezést tehát ezen értékszempontok és -sorrendek szerint alakítják ki, ezek érvényesítése okán lehet a munkahelyi berendezési kultúrájáról beszélni.

___________________

„SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:egész
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)