Nyomáseloszlás vizsgáló eszközök ergonómiai alkalmazása


Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki.

Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. Azonban a tudatosan beépített, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat. A helyes testtartásban történő ülés elengedhetetlen feltétele a megfelelően beállítható ergonomikus szék.

Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni azokat az ergonómiai és munkaügyi szempontokat, amelyek mentén a különböző testméretekkel és esetlegesen már meglévő gerincproblémákkal rendelkező felhasználók számára kifejlesztjük az optimális testhelyzetet biztosító irodaszéket.

_____________________

Munkavégzés közben különféle fizikai terhelések jönnek létre az emberi test egy körülhatárolható része és a környezet egy bizonyos pontja között. A külső hatás – bizonyos esetben – a kézen indul és terjed a vázizomrendszer közvetítésével a test megtámasztása felé, mely jellemzően a talp és az ülőfelület.

Ezen túlmenően külső fizikai terhelés forrása lehet bármi, ami a testfelülettel érintkezik, így a munkaruha, testen viselt szerszámok, védőeszközök, stb.

A helyi, tartós nyomás hatására – az egyén tulajdonságaitól függően – különböző foglalkozási megbetegedések alakulhatnak ki. Nagy erőhatásra kis kiterjedésű, rövid idejű hatás lehet például a szúrás, vágás, amely sérülést okoz.

A következőkben azokról a terhelésekről írunk, amelyek nagy felületen oszlanak el, és hatásuk tartósságuk miatt az irodai munkában gyakran előforduló egészségi problémákhoz vezetnek. Ha az ízületeket nagy, vagy egyoldalú terhelés éri, az ízületi felszín porca elvékonyodik. Ez a veszély áll fenn a gerinc egyoldalú terhelésekor ülőmunka végzése közben. A kézben, az állandó gépelés következtében az ízületi tok és a szalagrendszer tartós igénybevétele ill. erőltetése folytán a szalagok eredési, tapadási helyein gyulladások alakulnak ki, mint pl. az ínhüvely gyulladás vagy az alagút-szindróma. A gyulladt részben csontképződés, azaz „mészlerakódás” jön létre. Ezeket az ízületek szélein kialakult csontos felrakódásokat osteophytáknak nevezzük.

Az egészségtelen lábbeli nem segíti elő a talpra nehezedő súly/nyomás elosztását, mert a láb nem a saját élettani pozíciójának megfelelő tartásban van. Emiatt a láb szalagrendszere, ízületei tartósan ellentétes pozícióban maradnak, mint ami egészséges elhelyezkedésüknek megfelelne. Az egészségtelen cipőben a lábboltozat lesüllyed, kialakul a lúdtalp. Ennek következménye lehet hosszútávon a bütyök kialakulása (Hallux valgus) a nagyujj rendellenes állapota miatt, ami a nagyujj alapízületének kitüremkedése.

A fent említett egészségügyi kockázatok megállapítására és csökkentésére bizonyos nyomáseloszlást vizsgáló módszerek léteznek annak érdekében, hogy egyes munkahelyi balesetek megelőzhetők legyenek. A nyomáseloszlás vizsgálatának jelentősége van pl. az irodai székek, ülőpárnák, avagy az ülőlap dőlésszögének megtervezésében.

A nyomáseloszlást vizsgáló berendezések tehát nélkülözhetetlenek az optimális munkakörülmények kialakításánál.

Először behatárolják, hogy a fizikai terhelés az ember, eszköz és munkatárgya között mely ponton valósul meg. Vizsgálati tényező az erőhatás mértéke és időtartama is, de a nyomás irányának, hőmérsékletnek, nedvességnek, vegyi anyagok jelenlétének, sérülési veszélyfaktornak is jelentősége van.

A nyomáseloszlást vizsgáló berendezések kezdetben kis felületen, főként ballonos típusúak voltak. Mára már számos eszköztípus alakult ki differenciált célokra: test megtámasztása, erőhatás csökkentése, tárgyhasználatból adódó veszélyek csökkentése.

A nyomáseloszlást vizsgáló berendezések többnyire grafikus kijelzést adnak, a merőleges nyomást mérik csak, egyedi vagy állandó mérést képesek adni, sok információt gyűjtenek rövid idő alatt.

Elég csak a kesztyűre erősített érzékelőkre gondolnunk, amelyik már 10-ed másodperces időközökkel alapos elemzést adnak. Alkalmasint magára a munkaeszközökre is rögzíthetőek érzékelők az optimális munkavégzési módhoz szükséges markolat kialakításához, módosításához.

___________________

A „SmartSeat” márkanév alatt a gerincoszlopot a lehető legkevésbé terhelő, optimális emésztési és keringési folyamatokat az egészséges testtartás révén lehetővé tevő irodaszék fejlesztését tűztük ki célul. Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően statikus, de minden irányba fokozatmentesen állítható, (gerincproblémával küzdőknél előre is) dönthető ülőlappal rendelkező, a jelenleg legfejlettebb tudományos eredményeket is figyelembe vevő, ergonomikus pozicionálható irodaszékünk a Széchenyi 2020 Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretén belül „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” tárgyú VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 számú projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

További információ:
SmartSeat – az irodai okos szék
SmartSeat – Smart office chair
SmartSeat – Intelligenter Bürostuhl

(X)